Seizoensgebonden, verfijnd en met liefde geteeld. Asperges vormen het seizoensproduct waar elke Vlaming het meest naar uitkijkt. Ontdek waar je ze kunt telen, kopen én vooral proeven.
Groene asperges zijn alom gekend, maar witte zijn een stuk zeldzamer. Dat heeft te maken met de beperkte periode waarin ze beschikbaar zijn én met het arbeidsintensieve karwei om ze te telen. Een asperge behoudt zijn witte kleur enkel onder de grond, want van zodra zijn kopje zonlicht ziet, kleurt hij binnen de vijf uur paars. Daarom wordt er niet gesproken over het plukken of rooien van asperges, maar wel over het ‘steken’. Met een speciaal mes maakt de aspergeboer de aarde rond de asperges vrij, die in lange aarden bedden groeien, en trekt hij de groente uit de grond.
Asperges zijn op hun best in het voorjaar vanaf april tot en met 24 juni (Sint-Jan de Doper of Midzomer). Nadien heeft de plant rust nodig om het jaar daarop opnieuw een prachtige oogst te kunnen leveren. In Vlaanderen worden asperges vooral geteeld in de buurt rond Mechelen én in Limburg, want de ondergrond bestaat daar uit zand en leem en dat zorgt voor de lekkerste aspergeteelt.
De korte oogstperiode, de harde werkomstandigheden en het feit dat de plant pas drie jaar na aanplant asperges voortbrengt, bepalen mee het duurdere prijskaartje van deze nobele groente. Dat ze al sinds mensheugenis kostbaar zijn, bewijzen ook tal van 16de-eeuwse schilderijen en tekeningen waarop asperges afgebeeld worden. Vanaf dan worden ze in Vlaanderen geteeld specifiek voor bepaalde hogere kringen. Pas vanaf de 19de eeuw worden asperges gecommercialiseerd voor iedereen.
Maar asperges doken al eerder op in onze contreien. Al voor het jaar 1000 werden asperges gegeten in het gebied dat we nu kennen als Italië. Vermoedelijk brachten Italiaanse handelaars aspergezaad rond de Middeleeuwen naar Vlaanderen.
Grappig weetje: in de volksmond werden ze destijds ook wel ‘Asperges van de apotheek’ genoemd omdat ze gebruikt werden bij hartproblemen, bijensteken, duizeligheid en tandpijn. De zwavelgeur die in de urine ontstaat wanneer je asperges gegeten hebt, werd zelfs als teken van zuivering beschouwd. Intussen weten we natuurlijk dat het aspergezuur na de vertering omgevormd wordt tot een aminozuur dat zwavel bevat.
Asperges op Vlaamse wijze vormt met stip een van de lekkerste streekgerechten. Niet alleen omdat het geniaal is in zijn eenvoud, maar ook omdat het draait om één product dat én typisch Vlaams is én slechts twee tot drie maanden per jaar beschikbaar is. Tot slot is de ster van het bord geen vis of vlees, maar een groente, hoogst ongezien in onze Bourgondische keuken. Enkele hardgekookte eitjes en een ruime portie geklaarde boter met peterselie zorgen voor een rijke en tegelijk ook elegante bereiding.
Antwerpen
- Bistrot du Nord: In deze Franse bistro serveert Michaël Rewers een klassiek geïnspireerde keuken met veel elegantie en technisch vernuft. 15,5/20, www.bistrotdunord.be.
- Ciro’s: Pure nostalgie in deze burgerkeuken die al 60 jaar menig Antwerps hart beroert. 13,5/20, www.ciros.be
Brussel
- Terborght: Lesley De Vlieger voegt nog extra cachet toe aan zijn asperges met een gulle schep Noordzeegarnalen. 15,5/20, www.terborght.be
- Le Canterbury: Heerlijke brasserieklassiekers met een joviale sfeer. 12,5/20, www.lecanterbury.be
Limburg
- The Thrill: Voor zijn witte asperges schuift chef Rik Vandersanden zijn trouwe gril voor topstukken vlees graag even opzij. 14/20, www.thethrill.be
- De Goei Goesting: Voor ieder wat wils. Van Italiaanse en Aziatisch geïnspireerde gerechten tot Vlaamse klassiekers. 12/20, www.degoeigoesting.be
Oost-Vlaanderen
- Kelderman:In deze dijk van een visrestaurant toont de klassieke chef Peter Aesaert dat hij ook een boontje heeft voor asperges. 15,5/20,www.visrestaurant-kelderman.be
- Bacchus: Knal in het groen en met uitzicht op grazende hertjes smul je hier van topproducten uit de buurt. 13,5/20, www.restaurantbacchus.be
West-Vlaanderen
- Refter: Dit geesteskind van topchef Geert Van Hecke staat al 15 jaar gekend als eigentijdse bistro met royale bereidingen. 14/20, www.bistrorefter.com
- De Savoye: Ignace De Savoye laat zich inspireren door het marktaanbod en bereidt dit puur en smaakvol. 14/20,www.desavoye.be
Wil je je echt onderdompelen in asperges en meer doen dan ze enkel oppeuzelen? Bekijk dan zeker een van deze boeiende activiteiten.
Smeer je beentjes alvast in, want deze 47 km lange fietsroute leidt je langs idyllische dorpjes langs de Schelde. Je vertrekt aan het Hof van Coolhem in Kalfort waar in 1885 de eerste asperges van de streek gezaaid werden die zelfs in Parijs verkocht werden en fietst zo verder via Bornem, Puurs en Sint-Amands.
Meer info over de aspergefietsroute in het Scheldeland: aspergepunt.be/activiteit/aspergefietsroute
- Kinrooi vormt zowat dé aspergemeente van ons land. Er zijn tal van aspergeboeren waar je het pure ambacht van asperges steken van dichtbij kunt meemaken.
- Hoeve ’t Bommesaarke, Geistingen. Leer alles over het teelt- en productieproces en sluit af met een hartverwarmende kop aspergesoep gemaakt van aspergeschillen: www.hoevebommesaarke.be
- Johan Driessens, Molenbeersel. Met een kopje koffie en een stuk Limburgse vlaai bekijk je een aspergefilm waarna je het veld intrekt om al je vragen af te vuren. www.visitkinrooi.com
- Goossens-Malderen, Buggenhout. Familiebedrijf sinds 1989, vlakbij het Lippelobos. Naast asperges kweken ze ook spruiten. www.goossensmalderen.be
- De Polkenhoeve, Stekene. Als derde generatie aspergeboer vertelt Jurgen Van Hooste je de historiek rond asperges. Je kunt er asperges kopen én ermee leren koken tijdens een van zijn kookworkshops. www.depolkenhoeve.be
- Jos en Frieda Belmans-Lambrechts, Berlaar. Nadat ze 25 jaar tomaten kweekten, stapten ze in 2010 over op aspergeteelt. www.aspergesvanbijons.be
- Amelinckx, Hingene: Al drie generaties lang worden hier vakkundig asperges gestoken. Hun boeiende verhaal krijg je er als toemaatje bovenop. topasperges.com