Winnaars Gault&Millau Awards 2023 Nederland bekend gemaakt

Feb 13, 2023

Feestelijke Gault&Millau gidslancering & award uitreiking in Tivoli Vredenburg

13 februari 2023 - Vanmiddag werd de nieuwe Gault&Millau gids 2023 op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg Utrecht. Maar liefst 750 bezoekers zijn verwelkomd door Burgemeester Sharon Dijksma waarna Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland de Gault&Millau Awards uitreikte aan de winnaars van het jaar 2023 in 19 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar' en ‘Ontdekking van het Jaar’. Onder toeziend oog van de top van de Nederlandse gastronomie werden alle winnaars individueel op het podium geëerd. Tevens werden alle restaurants met 16I20 of meer gezamenlijk op het podium gehuldigd indien hun scores waren gestegen.
 
Gault & Millau Gidslancering
Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de gedrukte 16+ gids 74 Nederlandse Restaurants, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Een compactere editie met daarin enkel restaurants met 16 punten of meer. Daarnaast kan men de selectie van meer dan 850 restaurants en hun score online vinden op de website gault-millau.nl met verbeterde zoekmachine en real time availability.

Ieder jaar wordt de Gault&Millau selectie feestelijk onthult, waarbij de top van de Nederlandse gastronomie samenkomt. Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: "Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen. Dit jaar geeft de bewegende kwaliteit van de Nederlandse gastronomie uitstekend weer, met maar liefst 75 nieuwe adressen en meer dan 125 restaurants met een stijgende score.Winaars Gault&Millau Awards 2023
Gedurende de lancering namen maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën een Award in ontvangst. Allen op een eigen manier uniek. De award voor ‘Chef van het Jaar’ ging dit keer naar Jan Sobecki van Tribeca in Heeze. Hij werd geprezen voor brandende ambitie en evenwichtige smaakcombinaties. De ‘Jonge Chef van het Jaar’ award werd uitgereikt aan Guido Braeken. Zijn uitermate bewerkte gerechten met eigentijdse twists verraden de keukenpassie en klasse alom. De categorie ‘Hoogste nieuwkomer van het jaar’ telt dit jaar maar liefst 2 winnaars: SAAM Restaurant in Amstelveen en Yano in Rotterdam, beide meteen goed voor 14,5|20 punten én twee koksmutsen. Benieuwd naar alle winnaars? Kijk dan hieronder voor de totale lijst en kijk onderaan het artikel voor een omschrijving per uitgereikte award. 
 
 

Titel Naam Restaurant & plaats
Chef van het Jaar Jan Sobecki Tribeca, Heeze
Jonge Topchef van het Jaar Guido Braeken Julemont, Wittem
Gastvrouw van het Jaar Caroline Berends-Proot De Nederlanden, Vreeland
Sommelier van het Jaar Margot Los Café Parlotte, Amsterdam
Wijnkaart van het Jaar Joey de Kruijf Central Park, Voorburg
Prijs-Plezier van het Jaar Harry’s Maastricht
Terras van het Jaar Vista Willemstad
Ambachtsman van het Jaar Martin Kruithof De Lindenhof, Giethoorn
Aziatisch restaurant van het Jaar Taiko Amsterdam
Groenterestaurant van het Jaar De Kas Amsterdam
Bistronoom van het Jaar Putaine Rotterdam
Ontdekking van het Jaar Rosie Utrecht
Lifetime Achievement Award Paul Fagel Voormalig chef/patron restaurant Het Arsenaal
Dessert van het Jaar Ollie Schuiling Kasteel Heemstede, Houten
New Chef on the block Yornie van Dijk Basiliek, Harderwijk
Pop of the Year Klaproos Amsterdam
Best Dutch chef Abroad Nick Bril The Jane, Antwerpen
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 1 SAAM Restaurant Amstelveen
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 2 Yano Rotterdam
Cocktailbar van het Jaar Law&Order Amsterdam

 New On the Top (vanaf 16 punten)
De gastronomie in Nederland blijft duidelijk in evolutie. Met maar liefst 19 nieuwkomers vanaf 16 punten schaart Restaurant Brut 172 zich bij de allergrootsten met een stijging naar 18.5|20 punten. Chef-kok Hans van Wolde en zijn jonge team zijn fantastisch op elkaar ingespeeld waarin Limburgse storytelling de boventoon zet. Lokale producenten en leveranciers worden breed uitgedragen. De contouren van Brut 172 zijn helemaal ingevuld en in alle ruimtes wordt de gast meegenomen in de beleving van culinaire versnaperingen in wellicht het mooiste restaurant van het land. Komende anderhalf jaar wordt Landgoed Brut 172 verder uitgebreid en omgetoverd tot een brasserie hotel met tien kamers. 
 

Restaurant Score
Brut 172, Reijmerstok 18.5
212, Amsterdam 18
De Lindehof, Nuenen 18
Aan de Poel, Amstelveen 17.5
De Bokkedoorns, Overveen 17.5
FG Restaurant, Rotterdam 17.5
Flore, Amsterdam 17.5
Meliefste, Wolphaartsdijk 17.5
Julemont, Wittem 17
La Provence, Driebergen-Rijsenburg 17
De Nieuwe Winkel, Nijmegen 16.5
Noor, Groningen 16.5
Restaurant Atelier, Gulpen 16.5
’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht 16.5
Bridges, Amsterdam 16
De Kas, Amsterdam 16
Karel 5, Utrecht 16
MOS, Amsterdam 16
Vigor, Vught 16

 
Over Gault & Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten.

Winaars Gault&Millau Awards 2023
Gedurende de lancering namen maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën een Award in ontvangst. Allen op een eigen manier uniek. Benieuwd naar alle winnaars? Hieronder vind je per uitgereikte award een omschrijving.

Jan Sobecki – Tribeca, Heeze - Chef van het Jaar 2023
De chef van het jaar is er een met een brandende ambitie en drive om uit te blinken. De speelse verfijning rond subtiele, evenwichtige smaakcombinaties kenmerken zijn stijl. Jan Sobecki, is met zijn restaurant Tribeca uitgegroeid tot één van de absolute eetadressen van het land.

Guido Braeken – Julemont – Château Wittem, Wittem - Jonge Topchef van het Jaar 2023
Guido Braeken is met een snel tempo uitgegroeid tot een ware sensatie. Ondanks zijn jonge leeftijd leidt hij een team alsof hij nooit iets anders gedaan heeft. Zijn basis is klassiek Frans, met toevoegingen vanuit de hele wereld. Deze jonge chef zorgt voor uitermate bewerkte gerechten met zeer geraffineerde, eigentijdse twists en verrassende smaakcombinaties. Keukenpassie en klasse alom.

Caroline Berends-Proot – De Nederlanden, Vreeland a/d Vecht - Gastvrouw van het Jaar 2023
Een gastvrouw die let op de details, kleine subtiliteiten in combinatie met een exceptionele dosis empathie en een waar gevoel voor gastvrijheid. Bedient haar gasten charmant en bedachtzaam en dat met ogenschijnlijk speels gemak. Zij laat het gemakkelijk lijken en als iets gemakkelijk lijkt, dan is het vaak ongelofelijk goed. Dat maakt Caroline Berends-Proot dé Gastvrouw van het Jaar 2023.


Margot Los – Café Parlotte, Amsterdam - Sommelier van het Jaar 2023

Margot Los heeft veel ervaring met een bijna encyclopedische kennis en een ware visie. Naast elk adembenemend gerecht hoort een prachtige wijn die zij met veel finesse uitkiest. Een sommelier die ademt en leeft voor wijn. Daarvoor verdient ze met vlag en wimpel de erkenning als Sommelier van het jaar 2023.


Central Park – Voorburg – Wijnkaart van het Jaar 2023

De indrukwekkende wijnkaart met 1500+ wijnen is het levenswerk van een echt gepassioneerde sommelier. Voor wijnliefhebbers is dit het ideale voorspel van een mooie restaurantavond, opzoek naar de fles die een maaltijd memorabel gaat maken. Dankzij de sublieme smaak van Joey de Kruijf heeft Central Park een meer dan bijzondere wijnkaart die erkent wordt als Wijnkaart van het Jaar 2023.

Harry’s – Maastricht: Prijs-Plezier van het Jaar 2023
Sinds 1912 is dit restaurant in hartje Maastricht zeven dagen per week open voor lunch en diner, met een ongedwongen sfeer en Franse flair. Kwaliteitsvolle, ongecompliceerde gerechten en dranken verschijnen met veel animo op tafel en zijn uitermate correct geprijsd. Daarom mag Harry’s eervol en waardig de Prijs-Plezier van het Jaar 2023 dragen.

Vista – Willemstad – Terras van het Jaar 2023
Aan de kop van de haven van Willemstad staat het prachtig gelegen restaurant Vista, dat letterlijk uitzicht betekend. Geen woord aan gelogen, in de zomer hebben gasten een spectaculair en comfortabel 180 graden uitzicht over het Hollands Diep. Neerstrijken op dit terras is een waar privilege, waardoor Vista terecht als Terras van het Jaar 2023 gelauwerd mag worden.

Martin Kruithof – De Lindenhof, Giethoorn – Ambachtsman van het Jaar 2023
Als nestor van de Nederlandse gastronomie is Martin een ambachtsman die betrokken is, inspireert en andere chefs de kans geeft om hun passie te ontdekken. Met een ruime keuze aan ambachtelijk geïnspireerde en dagelijks wisselende gerechten erkennen we Martin Kruithof graag als Ambachtsman van het Jaar 2023.

Taiko – Amsterdam – Aziatisch Restaurant van het Jaar 2023
Aziatische invloeden zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse gastronomie. Schilo van Coevorden heeft Nederlandse roots, maar opereert op erg hoog niveau. Met een eigen interpretatie van klassiekers uit Zuidoost-Azië brengt hij strakke urban chic gerechten op tafel. Bij Taiko beleef je een avond vol Aziatische culinaire avonturen.

De Kas – Amsterdam – Groenterestaurant van het Jaar 2023
De Kas, van chef-eigenaars Jos Timmer en Wim de Beer is een eigentijds restaurant en een ware inspiratieplek. Fijne groentebereidingen lopen in dit farm-to-table restaurant als een rode draad door de hele kaart. Hier vergeet je even dat je in de grote stad bent, het is namelijk niet heel gebruikelijk dat groentes ‘s ochtends geoogst en op diezelfde dag geserveerd worden.

Putaine – Rotterdam – Bistronoom van het Jaar 2023
Drijvend in de Rijnhaven inclusief groot terras met uitzicht op de rauwe industriële kade ligt Restaurant Putaine, een exceptionele plek met fine dining op bistronomisch niveau. Chef Michael Schook en mede-eigenaar Eva Eekman hebben samen een exceptionele plek opgezet met veel fun en entertainment, en geïnspireerde fine dining op bistronomisch 2.0 niveau.

Rosie – Utrecht – Ontdekking van het Jaar 2023
Rosie, een stoer en zelfverzekerd restaurant dat met beide benen op de grond staat. Alles draait om betaalbare kwaliteit, ongedwongenheid en heeft cachet. Enkel de beste ingrediënten halen de selectie, alles is huisgemaakt door chef Jac Rijks die niets aan het toeval overlaat. Zijn aanwezige ambacht en klasse proef je bij elke hap. Gefeliciteerd met de Ontdekking van het Jaar 2023!

Paul Fagel - Lifetime Achievement Award 2023
Chef worden is deze man met de paplepel ingegeven en stak er met kop en schouders bovenuit. Hij volgde nooit een officiële professionele opleiding, maar leerde het vak van de beste chefs in Frankrijk. Schotelde als een van de eersten de nouvelle cuisine voor en bleef zich inzetten voor het bekendmaken van de klassieke Franse keuken. Deze award gaat naar een ware grootheid, gefeliciteerd Paul Fagel.

Ollie Schuiling – Kasteel Heemstede, Houten – Dessert van het Jaar 2023
Bij kasteel Heemstede in Houten word je ontvangen met champagne en rode loper. Gasten worden er weggeblazen door het nagerecht, waarin de zwarte olijf centraal staat. Een wonderlijk samenspel van smaken en texturen bedacht door chef en mede-eigenaar Ollie Schuiling.

Yornie van Dijk – Basiliek, Harderwijk – New chef on the block 2023
De ambitieuze en enthousiaste chef heeft in zijn geboortestad met frisse blik en veel schwung restaurant Basiliek van Rik en Tabitha Jansma overgenomen. Yornie van Dijk heeft met Nordic cuisine de zaak volledig naar eigen hand gezet en blijft bevestigen met 15I20 punten en drie koksmutsen.

Klaproos – Amsterdam – Pop of the Year 2023
Deze grungy zaak houdt het evenwicht tussen een oude boksclub en een dansclub uit de jaren ‘80. De muziek maakt het af en het geheel creëert bijna een subcultuur die een eigen stijl heeft. Gegarandeerd een heerlijk avondje uit in Amsterdam Noord met wisselende gerechten, to share or not to share.

Nick Bril – The Jane, Antwerpen - Best Dutch chef Abroad
Deze laureaat is een serieuze topper, staat volgens eigen zeggen nog aan het begin van zijn carrière maar heeft al veel bewezen. Nick Bril werd recent nog verkozen tot Chef van het Jaar door Gault&Millau België. Reizen is een van zijn grootste inspiratiebronnen en deze duizendpoot wil in alles wat hij doet gasten entertainen en pleasen. Daarom gaat onze eerste Best Dutch Chef Abroad Award naar Nick Bril van The Jane in Antwerpen.

Award Hoogste Nieuwkomers:
SAAM Restaurant - Ouderkerk aan de Amstel (Amstelveen)

SAAM Restaurant, dat staat voor South Africa – AMstel, is een restaurant met Zuid-Afrikaanse invloeden én missie. Die aanpak vertaalt zich in een Europees geïnspireerde keuken op basis van Nederlandse producten, Zuid-Afrikaanse kruiden, specerijen en smaakmakers. Meteen goed voor 14,5 I 20 punten met twee koksmutsen en de Award voor Hoogste Nieuwkomer van het jaar 2023. Proficiat Margot Janse, Koen van der Plas, Jasper Hermans en het team.


&
YANO – Rotterdam

Yano van Britta en Yuri Waittimena werkten beiden in toprestaurants met sterke eigenheid. De zorg voor een gedetailleerde en onderscheidende stijl markeren hun eerste eigen restaurant. De rijk smakende keuken met invloeden uit Zuid-Amerika en Indonesië imponeert en daarom bekronen we Yano 14,5 I 20 punten en met twee koksmutsen én de Award Hoogste Nieuwkomer van het Jaar 2023.

Cocktailbar van het jaar 2023, Law & Order - Amsterdam
Tussen de poolcafés, studentenkroegen en de haringkramen in de toeristische binnenstad van Amsterdam, is de Cocktailbar van het jaar te vinden: Law & Order. In de bar van Letse barveteranen Sergej Platonov en Vitaly Alekseyev is de sfeer altijd opgewekt, aanstekelijk en laagdrempelig, terwijl de cocktails creatief, steengoed en zonder opsmuk zijn.

Meer informatie over Gault&Millau     
Facebook:                    https://www.facebook.com/GaultMillauNederland
Instagram:                   https://www.instagram.com/gaultmillaunederland

More News

Topchefs halen € 195.000 op voor Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

May 29, 2024

Nierstichting ambassadeur Marko Karelse met 'Minder zout, meer smaak' campagne

May 22, 2024

Nierstichting ambassadeur Tim Golsteijn met 'Minder zout, meer smaak' campagne

Mar 25, 2024