Partnernews - Waarom échte Noordzeegarnalen een uitstap waard zijn (en waar je ze proeft)

18 sept. 2025

Zilt-zoet van smaak en culinair de fijnste variëteit onder de garnalen. Wat maakt onze Noordzeegarnaal nu zo uniek? En waar kun je deze kaviaar van de Noordzee het best eten? 

 

Zanderige bodem en expertise

In het buitenland is de ‘crangon crangon’ niet zo gekend. Er zijn twee factoren die ervoor zorgen dat onze Noordzeegarnaal er zo tussenuit springt. Dit soort garnaal gedijt het best in een zanderige bodem, zoals in de Noordzee, en doet zich tegoed aan krabbetjes en slakjes. Deze voeding beïnvloedt op haar beurt de smaak van de garnaal. Daarnaast hebben Vlaamse vissers de expertise om garnalen zo vers mogelijk aan te leveren en uniek te bereiden. 

 

Versheid bepaalt de smaak

Dat ‘vers’ doorgaans beter en lekkerder is, mag niet verbazen, maar bij Noordzeegarnalen bepaalt de versheid grotendeels de delicate smaak en knapperige textuur. 

Omdat onze garnaalvissers op amper drie mijl voor de kust garnalen vangen, geraken we sinds oudsher in Vlaanderen redelijk makkelijk aan een portie kraakverse garnalen. Toch is de garnaalvisserij stilaan met uitsterven bedreigd. Tot op heden zijn er nog maar vier families die dagelijks uitvaren.

Zij varen met kleine schepen, afhankelijk van de weersomstandigheden, kort na de middag uit om tegen de vroege ochtend ‘s anderendaags hun net te legen aan de Vistrap en de visveiling in Oostende. De garnalen worden aan boord gekookt in zeewater. Elke visser heeft zo zijn methode waardoor fijnproevers toch nog een verschil merken tussen de garnalen. Met wat geluk koop je van de laatste sleep, die zijn zelfs nog een beetje warm.

 

Werelderfgoed

Een andere manier om Noordzeegarnalen te vangen is te paard. Nog slechts enkele paardenvissers kennen het ambacht en zorgen voor een beperkte vangst. Omdat het na vijf eeuwen zo’n uniek ambacht vormt kreeg het een plek op de UNESCO-lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Maar je kunt ook zelf met een net door de ondiepe zee waden en garnalen kruien. Niks lekkerder dan wat je zelf gevangen hebt.

De magie van schaarste

Garnalen zijn niet het hele jaar door beschikbaar. Het seizoen loopt vanaf augustus tot en met december.

 

4 x leuk om te doen

Om echt goed te vatten waarom Noordzeegarnalen zo bijzonder zijn, moet je ze zelf eens vangen of oog in oog staan met mensen die het voor jou doen. 

1.     Garnaaltjes scoren aan de Vistrap Oostende

Trek ’s morgensvroeg naar de Vistrap, deze 19de-eeuwse vismarkt in openlucht vormt de enige plek in België waar je nog rechtstreeks van de visser kunt kopen. Verser is onmogelijk! Hier stallen kustvissers hun dagverse viswaar uit, van allerlei soorten Noordzeevis tot grijze garnalen, gevangen recht voor de kust, zonder bewaarmiddelen én nooit ouder dan twaalf uur. 

Vistrap Oostende, Visserskaai 35, 8400 Oostende

2.     Demo garnaalvissers te paard in Koksijde

Keer terug in de tijd en wees getuige van een traditionele garnaalvangst door paardenvissers. Al meer dan vijf eeuwen worden garnalen gevangen met de hulp van Brabantse trekpaarden en een sleepnet. Een indrukwekkend ambacht dat daarom ook erkend wordt door UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. 

Strand van Koksijde-Oostduinkerke. 1 april tot 31 oktober. Surf naar www.navigomuseum.be/nl/paardenvissers voor data en uren demonstraties (45 min.).

3.     Het Garnaalverhaal in Nieuwpoort

Ontdek de geschiedenis en het ambacht van de garnaalvisserij via een interactieve beleving in de voormalige Nieuwpoortse Vismijn.

Vismijn Nieuwpoort, Kaaiplein 2, 8620 Nieuwpoort. www.visit-nieuwpoort.be/nl/zien-en-doen/het-garnaalverhaal

4.     Kruien met sleepnet in Oostende

Gehuld in een waadpak of een gele oliejekker leer je in een workshop van 2,5 uur de zee te lezen. Tijdens laagtij sleep je een net door het zeewater om garnalen te scheppen (kruien). Garnalen die groot genoeg zijn mag je uit het net filteren om thuis te koken. 

Horizon Educatief vzw, Fortstraat 128, 8400 Oostende. 1 april tot 31 oktober. Prijs: € 20 tot € 25 per persoon. www.horizoneducatief.be.

 

Waar smul je van je de lekkerste garnalen?

Het leukste aan garnalen is natuurlijk om ze op te eten. De kust telt tal van geweldige adressen om te genieten van Noordzeegarnalen in al hun grandeur, met garnaalkroketten of tomaat garnaal als meest typische Vlaamse bereidingen. Een greep uit het grote aanbod:

Garnaalkroketten 

-        ’t Werftje, Zeebrugge: Het iconische vissercafé uit 1905 is intussen verhuisd, maar de eigenaars namen wel al hun geheime recepten mee. Denk garnaalkroketten uit het vuistje, maar ook de zaligste plateaus fruits de mer. Gault&Millau België: 12/20 www.twerftje.be

-        De Peerdevisscher, Oostduinkerke: Deze herberg van een visserijmuseum wordt zoals de traditie betaamt uitgebaat door een koppel garnalenvissers te paard. Johan en Corinne Casier serveren je traditionele en moderne garnaalkroketten met een Rodenbach van ’t vat! www.estaminet-de-peerdevisscher.com

-        Ten Doele, Blankenberge: Hier smul je van een breed repertoire aan verzorgde, klassieke brasseriegerechten. Van garnaalkroketten en polderaardappeltjes met mousselinesaus tot wijngaardslakken en kikkerbillen met look. Gault&Millau België: 13,5/20 www.tendoele.be

-        North, Oostende: Al vier keer won North het Garnaalkrokettenfestival. Geen wonder, want chef Jan Liebrechts bereidt de garnaalkroketten nog volgens het geheime recept van zijn vader met een zeer fijne bisque aan de basis. Wel verving hij het klassieke paneermeel door Japans broodkruim, beter gekend als panko, voor een nog knapperiger korstje. www.restaurant-north.be

-        Julia, Koksijde: Julia is het restaurant van de iconische vishandel Mare Nostrum, vernoemd naar de oprichter van de winkel en dochter van een visser. De Noordzeetong spartelt hier bijna nog op je bord, zo vers! Gault&Millau België: 13,5/20 www.julia-baaldje.be

-        Wie niet kan kiezen, moet beslist eens een bezoekje brengen aan het Garnaalkrokettenfestival waaraan tal van Oostendse restaurants deelnemen. 

11 – 13 oktober 2025, Oostende. www.garnaalkrokettenfestival.be

Tomaat garnaal

-        De Peerdevisscher, Oostduinkerke: Hier worden niet enkel geweldige garnaalkroketten geserveerd, maar geniet je ook van de zilt-zoete delicatessen in combinatie met een fruitige tomaat. www.estaminet-de-peerdevisscher.com

-        Kruier, Knokke: De broers Callant van de Kruier eren de garnaal in al haar facetten: als garnaalkroket, met tomaat of in een smeus met karnemelk. En dat allemaal met uitzicht op een oude molen en een prachtige tuin. Gault&Millau België: 14/20

-        Friture René, Brussel: Dit instituut is al bijna een eeuw oud en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kun je hier geen berenpoten of een Bicky Spéciale bestellen. Wel op het menu staan moules parquées, stoofvlees en hun legendarische tomaat garnaal met frieten van superieure kwaliteit. Gault&Millau België: 12/20

-        Les Brasseries Georges, Brussel:Hoewel de elegante en levendige sfeer je instant naar Parijs voeren, ben je toch in Brussel. Al dertig jaar lokt deze vaste waarde liefhebbers van verse zeevruchten en de klassieke Franse keuken.

www.brasseriesgeorges.be  Gault&Millau België: 12/20

Tags:
News

Plus D'actualités

Ten to Taste - Zilt en verfijnd: kaviaar

10 nov. 2025

Partnernews - De Belgische praline: klein van stuk, groots van betekenis

7 nov. 2025

Gault&Millau Belgique lance la 23ᵉ édition du guide 2026.

3 nov. 2025