Nederland en zeevruchten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van de zilte oesters uit Zeeland tot moderne interpretaties van de Noordzee-keuken: chefs weten het beste uit de zee naar het bord te brengen. Deze tien restaurants zetten zeevruchten centraal, ieder met een eigen signatuur en vakmanschap.
Salty Seafood – Zwolle – 14,5|20
Salty Seafood is hét duurzame visrestaurant in Zwolle. Chef Nino Willems werkt samen met een duurzame visser uit Urk en maakt uitsluitend gebruik van hele vissen. Op deze manier kan hij zijn creativiteit kwijt en gebruikt hij alle stukjes van de vis in zijn gerechten. Denk aan een vissoepje bij ontvangst, die wordt gemaakt van verschillende vissen van het seizoen, of het afmaken van een gerechtje met huisgemaakte bottarga. Zijn kookstijl is modern, fris en creatief.
Visaandeschelde – Amsterdam – 14,5|20
Visaandeschelde is al jaren een icoon voor liefhebbers van seafood in Amsterdam. Bij Michiel en Saskia Deenik staan seizoensgebonden vis en schaaldieren centraal, deze worden gebruikt in de verfijnde gerechten van het chef’s menu, maar worden ook uitgelicht in hun klassieke fruits de mer plateau. Uiteraard is er ook ruime keuze in verschillende soorten oesters, kaviaar en andere visgerechten. Bij Visaandeschelde komt de zee tot leven op het bord.
Hokkai Kitchen – IJmuiden – 14|20
In de haven van IJmuiden is Hokkai Kitchen te vinden, het restaurant is een spin-off van de vishandel van Marinus Noordenbos. Hij is gespecialiseerd in vis en zeevruchten uit Japan, hiermee bereidt chef Kuniyoshu Ohtawara zowel een omakase menu als een breed à la carte aanbod. In Hokkai Kitchen wordt Japans eten geserveerd zoals het bedoeld is; met weinig opsmuk en de hoofdrol voor verse ingrediënten. Daarnaast zorgt Master sake-sommelier Menno Tol met zijn brede kennis voor de perfecte sake beleving.
Les Trois Seaux – Maastricht – 12|20
Aan de mooie binnenhaven van Maastricht ligt Les Trois Seaux, een Frans georiënteerd visrestaurant met een gezellige, ongedwongen sfeer. Trots zijn ze op hun grote selectie aan oesters. Op de kaart vind je allerlei klassieke visgerechten, van garnaalkroketten tot gegrilde kreeft en zeetong à la meunière. De liefhebber van de klassieke Franse keuken komt hier zeker aan z’n trekken. Daarnaast is het heerlijk toeven op het terras aan het water, dus probeer hier tijdens een mooie nazomerdag nog een plekje te reserveren.
Oesterij – Yerseke – 13|20
De Oesterij is een begrip in Yerseke, het hart van de Nederlandse oesterteelt. Hier proef je oesters direct uit de Oosterschelde, kraakvers en vol zilt karakter. Je kunt geen tafel reserveren, maar schuift gewoon aan bij een van de tafels met zicht op de oesterputten. Naast oesters serveren ze ook andere Zeeuwse delicatessen zoals mosselen, kreeft en uitgebreide fruits de mer plateaus.
Ook organiseren ze op 18, 19 en 20 oktober 2025 hun jaarlijkse oesterfestival. Een driedaags festival dat in het teken staat van de start van het Zeeuwse oesterseizoen. Meer weten? Hier vind je alle informatie.
Seafarm – Kamperland – 12,5|20
Nieuw in onze gids is Seafarm, een combinatie van een duurzame viskwekerij en een restaurant. Vader Adri en zoon Dave Bout hebben messenheftpercelen in de Oosterschelde en laten hier een zelfontworpen boot vissen, jaren geleden begon vader Bout al met duurzame tarbotkweek. Hiermee is tarbot ook de specialiteit op de kaart, maar ook andere Noordzeeproducten krijgen hier een elegante en smaakvolle presentatie.
Otori Omakase – Voorschoten – 13|20
In dit charmante restaurant in Voorschoten kun je genieten van Japanse en Oosterse specialiteiten, natuurlijk ontbreekt het niet aan verfijnde sushi en verse sashimi. Ook serveren ze een Omakase, dit betekent letterlijk ‘’ik laat het aan jou over’’. Hierbij verrast de chef je met creatieve gerechten waarbij hij de rijkdom van zeevruchten tot zijn recht laat komen. Otori is een restaurant waar Japanse verfijning en kwalitatieve producten samenkomen.
’t Havenmantsje – Harlingen – 14|20
Gelegen in een historisch gebouw in de havenstad Harlingen, weet ’t Havenmantsje de Noordzee dagelijks te vertalen naar het bord. Chef Marco Poldervaart kookt met passie en precisie en verwerkt de vangst van de dag in verfijnde menu’s. De ligging aan het water maakt de beleving compleet.
Bravoure – Vlieland – 13,5|20
Restaurant Bravoure is gelegen in het fraaie badhotel Bruin op Vlieland. Hier worden door chef Francesco Pirone klassieke gerechten geserveerd met een Italiaans tintje. Daarmee kan op de kaart natuurlijk geen pasta vongole ontbreken naast klassiekers als zeetong en heilbot. Voor de liefhebber kan er ook worden gekozen voor een menu van de chef.
Codium – Goes – 16,5|20
Codium is een zeewier en staat symbool voor het gebruik van lokale en verse producten in de keuken van Wouter Kik. Hij combineert de smaken en geuren van Zeeland met internationale invloeden. Uiteraard speelt vis de hoofdrol in zijn menu, van krab tot rode mul en mosselen, zijn ingrediënten komen allemaal uit de Noordzee. Zijn gerechten zijn modern, vol frisheid en kracht.
Smaakt dit naar meer? Ontdek de vele andere seafoodadressen in onze selectie en laat je inspireren door de rijkdom die de zee te bieden heeft.