Mearkas is een eigentijds, duurzaam restaurant met eigen voedselbos, moestuin en glamping dicht bij het Friese dorp Eastermar waar twee jonge, ambitieuze mannen de scepter zwaaien. Chef Kees Meinderts (voorheen De Librije en Lauswolt) en eigenaar Christiaan Steijn zetten een kas van hergebruikte materialen in een weiland neer en proberen alle producten van eigen terrein of van dichtbij te betrekken. De gerechten zijn verfijnd en avontuurlijk zonder in gepriegel te verzanden. Verrassend zijn onder meer wilde zeebaars met verschillende tomaatbereidingen en een open raviolo met witte bonenpuree, garnalen en watermeloen. Wilde eend krijgt een juiste cuisson mee naast een topjus van steranijs en komt met paksoi, sperzieboon, sinaasappel en koolraap. Verre van voorspelbaar dus. Het dessert rond bramen en onvervalste rijstepap is gelukkig niet mierzoet en wel likkebaardend lekker. Met een mooie score is Mearkas één van de aanwinsten van het jaar.