Video:
Amsterdam - Restaurant RIJKS®

05/12/2022

Een ‘match made in heaven’. Zo lijkt het wel, de samenwerking tussen het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk die sinds 2014 aan restaurant RIJKS® een eigen identiteit gaf. Wat in aanvang een kwaliteitsvol restaurant van een topmuseum was, evolueerde naar een bestemming op zich. De chef koos daarbij voor een heel eigen en sterk onderbouwd narratief, voor een keuken van de “Lage Landen” die inspiratie vindt in lokale producten én in ingrediënten die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen mee smaak en vorm hebben gegeven. Bijdendijk kan voor die uitdaging rekenen op een sterk team waarin chefs Ivan Beusink en Yascha Oosterberg zijn belangrijkste steunpilaren zijn. Hij creëerde een aantal signatuurgerechten die inmiddels als een ijkpunt gelden. Zoals de millefeuille van rode biet met beurre blanc opgepept met onder meer dashi, sushi-azijn en oude sojasaus. Hij kookt niet alleen met zwier maar evenzeer met een bepaalde overtuiging. 

 

Joris Bijdendijk: Restaurant RIJKS® is het restaurant van het Rijksmuseum. Wij zijn inmiddels al weer acht jaar geleden geopend. Sindsdien zijn we altijd op zoek geweest naar het mooiste van Nederlandse bodem. Van de lage landen. En dat serveren wij op het bord en als het even kan ook in het glas. We zijn eigenlijk het Rijksmuseum op je bord.

 ">

Dus de ingrediënten die je bij ons kunt vinden dat zijn dingen die je misschien al kent zoals mooie Goudse kaas en mooie Leidse boter. Maar ook hele bijzondere kippen rassen van onze boer Geert van der Kaa. Dus eigenlijk zijn de boeren, de producenten, de vissers heel belangrijk. Die zetten we echt op een voetstuk.

 

Als je een weekendje Amsterdam boekt en je hebt restaurant RIJKS® of Wils al gehad. Ga dan absoluut naar mijn favoriete restaurants Taste Of Culture, voor Aziatisch en Choux voor de groentebereidingen van Merijn van Berlo.

 

Ik ben Joris Bijdendijk, chef van RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Ook van Wils. En ik hoop jullie heel snel in Amsterdam te verwelkomen.

 

Joris Bijdendijk & het team van RIJKS®.

17|20 Gault&Millau punten 

www.rijksrestaurant.nl 

www.gault-millau.nl/nl/restaurants/rijks-amsterdam

www.rijksmuseum.nl/nl

www.choux.nl 

www.tasteofculture-amsterdam.nl

Meer Nieuws

Video: Recap Gidslancering 2023

03/03/2023

Gault&Millau Awards Galadiner 2023: 3 april B.Amsterdam

03/03/2023

Winnaars Gault&Millau Awards 2023 Nederland bekend gemaakt

13/02/2023