Spiksplinternieuwe, strak en minimalistisch ingerichte zaak in Hillegersberg. Eigenaarskoppel Britta en chef Yuri Wattimena betrok het hoekpandje eind 2022 en gaf het ‘Noya’ als naam mee – naar de twee beginletters van hun twee kinderen – maar veranderde dit pijlsnel in ‘Yano’ toen bleek dat die eerste keuze net iets eerder door een andere Rotterdamse zaak was gepatenteerd. De chef kookt Frans en internationaal met voorliefde voor smaakmakers uit Zuid-Amerika en de Indonesische archipel, die laatste door zijn Molukse achtergrond. Licht gebrande langoustine op pipián verde, jalapeñomayonaise, huacatay en klare langoustinebisque, en panna cotta van kokos en cendol met ijs van pandan en gula djawa karamel zijn daar verrukkelijke proeven van. Een even origineel als geslaagd staaltje vakmanschap is perfect gebakken ganzenlever op zalf van paarse wortel, gebrande zonnebloempit, gevriesdroogde lychee en sakura bouillon. Ook de wijnkaart imponeert. Die zet de oude Europese gebieden centraal, maar herbergt een select aantal goed gekozen flessen uit de nieuwe wereld. Yano verwelkomen we met twee koksmutsen en de award voor Hoogste Nieuwkomer van het Jaar!