Feestelijke Gault&Millau gidslancering & award uitreiking in Tivoli Vredenburg Utrecht
Vanmiddag werd de nieuwe Gault&Millau gids 2022 op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Tijdens het event werden ook de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2022 in categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Topchef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’. De top van de Nederlandse gastronomie kwam voor het eerst bij elkaar in Tivoli Vredenburg, wat de start zal zijn van meerdere edities van de jaarlijkse lancering en uitreiking in Utrecht.
Winaars Gault&Millau Awards 2022
Tijdens de feestelijke lancering werden de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2022. In totaal namen 16 winnaars een Award in ontvangst, met titels als ‘Bistronoom van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’ en ‘Cocktailbar van het Jaar’. De prijs voor ‘Chef van het jaar’ ging dit keer naar Syrco Bakker van restaurant Pure C in het Zeeuwse Cadzand. Hij werd geprezen voor zijn creatieve en vaak gedurfde stijl wat ook een stijging naar 18/20 opleverde.
De ‘Jonge Topchef van het Jaar’ werd uitgereikt aan de 28e jarige Robin van de Bunt, die sinds 15-jarige leeftijd in keukens werkt en sinds 2017 het roer als chef heeft overgenomen van het ouderlijke restaurant ‘De Leuf’ in Ubachsberg. Michael van der Kroft van restaurant Tres in Rotterdam mocht de award voor ‘Ontdekking van het Jaar’ in ontvangst nemen en komt met 15,5|20 binnen in de gids.
Lijst van alle winnaars:
Titel | Restaurant & plaats | Naam |
---|---|---|
Chef van het Jaar | Pure C, Cadzand | Syrco Bakker |
Jonge Topchef van het Jaar | De Leuf, Ubachsberg | Robin van de Bunt |
Bistronoom van het Jaar | De Juwelier, Amsterdam | |
Aziatisch restaurant van het Jaar | O&O, St. Willebrord | |
Groenterestaurant van het Jaar | Choux, Amsterdam | |
Prijs-Plezier van het Jaar | Restaurant 273, Utrecht | |
Ontdekking van het Jaar | Tres, Rotterdam | |
Sommelier van het Jaar | Bouwkunde, Deventer | Heleen Boom |
Gastvrouw van het Jaar | Bij Jef, Texel | Nadine Mögling |
Ambachtsman van het Jaar | ‘t Spiehuis, Soest | Harrie Herfst |
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar | Brut 172, Reijmerstok | |
Terras van het Jaar | De Watergeus, Noorden | |
Lifetime Achievement Award | Wil Demandt | |
Cocktailbar van het Jaar | Botanero, Rotterdam | |
New Chef on the block | DeZusters, Maarssen | Niels van Zijl |
Beste Wijnkaart van het Jaar | Fitzgerald, Rotterdam |
New On the Top (stijgingen vanaf 16 punten)
“De gastronomie in Nederland blijft duidelijk in evolutie. Ondanks een zeer uitdagende periode van twee jaar ontdekten onze inspecteurs niet alleen meer dan 120 nieuwe adressen maar ook een zeventigtal stijgers.” Restaurant Tribeca schaart zich bij de allergrootsten met een stijging naar 19|20 en vijf koksmutsen. De dorpskern van Heeze is het toneel van één van Nederlands grootste culinaire prestaties. “Vanaf de eerste amuse tot de laatste verwennerij, benaderde onze maaltijden bij Tribeca meer en meer een perfectie die je op weinig andere plaatsen in de wereld zal vinden. Jan Sobecki creëert en evolueert.” volgens de inspecteurs van Gault&Millau.
Restaurant | Score | |
---|---|---|
Choux Amsterdam | 0,5 | 16 |
Tilia Etten-Leur | NEW | 16 |
Codium Goes | 1 | 16 |
De Burgemeester Linschoten | 0,5 | 16 |
Rantree Maastricht | 0,5 | 16 |
Rijnzicht Doornenburg | 0,5 | 16,5 |
Ratatouille Food & Wine Haarlem | 0,5 | 16,5 |
ONE Roermond | 0,5 | 16,5 |
Flore Amsterdam | NEW | 17 |
Kasteel Heemstede Houten | NEW | 17 |
Brut 172 Reijmerstok | NEW | 17,5 |
Pure C Cadzand | 0,5 | 18 |
De Groene Lantaarn Staphorst | 0,5 | 18 |
Tribeca Heeze | 0,5 | 19 |
Nieuwe App en Nieuwe Website
Gault&Millau gelooft in online en zal daar in de toekomst nog verder in ontwikkelen om de consument beter te bereiken. Recentelijk werd een nieuw online platform gelanceerd als Gault&Millau Benelux met daarop bijna 1.000 gastronomische adressen in Nederland en bijna 5.000 adressen in de Benelux. Het platform bestaat uit een website en een app die de consument in de toekomst steeds beter wegwijs maakt in het gastronomisch landschap. We bouwen aan de integratie van bestaande reserveringsmodules en zijn er ook op uit om de dagelijkse beschikbaarheid van tafels inzichtelijk te maken op ons platform.
Download de App nu gratis via de Apple App store en de Google Play Store.
Sinds drie jaar bouwt Gault&Millau Nederland gestaag aan een Instagram account dat ondanks de corona periode toch autonoom is uitgegroeid tot ruim 15.000 volgers.
Gault&Millau Gidslancering
Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. In de gids die dit jaar alleen in digitale vorm is uitgegeven staan ruim 840 restaurants, welke worden beoordeeld op een schaal van 20 punten. Elk jaar wordt de Gault&Millau selectie op feestelijke wijze gelanceerd, waarbij de belangrijkste Nederlandse chefs en partners bij elkaar komen. Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: "Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen"
Tivoli & Gemeente Utrecht
De uitreiking van Gault&Millau vond dit jaar plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Gault&Millau Nederland en de Gemeente Utrecht hebben de intentie uitgesproken de komende jaren deze uitreiking vanuit de Domstad te verzorgen. Gault&Millau is altijd op zoek om de uitreiking vanuit een goed bereikbare aansprekende locatie en stad te organiseren en de gemeente Utrecht heeft de ambitie uitgesproken meer culinaire aandacht voor de stad te vragen. In deze beide doelstellingen hebben beide partijen elkaar gevonden.
“ In een tijd waarbij de gastronomie en evenementen te kampen hebben met dagelijks veranderende omstandigheden zijn wij als Gault&Millau heel erg blij met de gastvrijheid en het enthousiasme voor ons event van de gemeente Utrecht. Het weer kunnen presenteren van de gids na een jaar afwezigheid biedt ons nieuwe hoop op een mooie, gastronomische toekomst”, aldus Godfried van der Lugt, Managing Director van Gault&Millau Nederland.
Burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, is ook erg blij met de komst van het evenement in de stad Utrecht. “Voor de lokale horeca is de afgelopen periode bijzonder zwaar geweest. Juist daarom is het geweldig dat onze stad de komende jaren het podium mag zijn voor de lancering van de Gault&Millau gids, een begrip in de gastronomische wereld. Tijdens de lancering konden mensen weer volop genieten van alles wat Utrecht te bieden heeft op het gebied van heerlijk eten en drinken. Dit jaar wordt de stad 900 jaar en ik kan me geen mooier moment bedenken om van Utrecht een culinaire hotspot te maken en daarmee de aantrekkingskracht van de stad en regio te vergroten.” Aldus Dijksma.
Over Gault&Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekend maken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor consumenten evenementen.
Meer informatie over Gault&Millau
Website: https://www.gault-millau.nl/nl