Michael Schook en Eva Eekman benoemden hun Putaine met een knipoog naar de voormalige rosse buurt ertegenover. Het restaurant, drijvend op een ponton in de Rotterdamse Rijnhaven, biedt een verrassend eigentijds à la carte oeuvre van tussengerechten die aarden in de klassieke keuken, maar op een innovatief moderne manier bewerkt worden met veelal oosterse ingrediënten. Dat levert verrassende creaties op. Zoals dunne brioche met in whisky geweekte eendenlever, kersencrème, gepofte rode rijst en ijs van umeboshi. Of malse plakjes gebarbecuede picanha, sjalot, salsa van gerookte jalapeño en een krachtige, met merg gemonteerde rundjus. Nog zo’n rijke schakering van zoete, zure, pittige en umami-hartige accenten en elkaar versterkende aroma’s en texturen, is de gepekelde coquille. Kraakvers schelpvlees met crème en rasp van mierikswortel, citroenzeste en kaviaarlimoen, waaromheen thee van cassishoutolie en knolraap-dashi wordt geschonken. Onverwachte klasse.