Dit intieme restaurant blijft vriend en vijand verbazen. Bij Bas van Kranen aan tafel gaan, is werkelijk een intimistische ervaring, waarbij de focus ligt op het hier en nu, en je heel weinig afleiding krijgt door toeters en bellen. En dat loont zich, want zijn keuken is geen spektakelkeuken met vuur en rook maar brengt kleine, bijna ontroerende verhalen. De beleving, waar vele het over hebben, is hier geen tableside DJ of één of ander hi-tech toestel maar bevat een ware mission statement. En dat is een ware verademing in de tijd waarin veel zaken worden opgeklopt. ‘Conscious fine dining’ is zijn mantra. Een ode aan lokaal, waar hij sporadisch van afwijkt, en waarbij hij zeer bewust met producten omgaat. Producten die mensen met zorg kweken en telen en hij daarna met kennis van zaken bereidt zodat ze zichzelf automatisch tot topingrediënten kunnen ontvouwen. Zo beklijft en ontroert Bas van Kranen met perfect met honing bereid eekhoorntjesbrood. Of met delicate konijnenlever en perfect gestoomde fluffy hartige chawanmushi. Het leven lijkt eenvoudig wanneer je, zoals Bas van Kranen beschikt over de gave om eenvoud te verheffen tot gastronomie. Met langoustine gecombineerd met fazant en maitake, en waanzinnige tarbot met wasabi en Oost-Indische kers, bewijst hij eveneens met meer nobele producten bescheiden te kunnen schitteren. Hij toont daarbij meer dan normale aandacht voor groenten en de manier waarop Bas van Kranen ermee omgaat, maakt Flore tot ons Groenterestaurant van het Jaar 2024.