Ontdek meer over de winnaars van Gault&Millau 2024

5 feb 2024

1.        Chef van het Jaar 2024

Emile van der Staak 
De Nieuwe Winkel in Nijmegen

 

Chef van het Jaar word je niet zomaar. Het volstaat niet om de sterren van de hemel te koken en lovende kritieken van iedereen te ontvangen. Een chef van het jaar is een chef met een missie, een chef die groter is dan zijn restaurant. Onze Chef van het Jaar behoort zonder enige twijfel tot deze categorie. Hij is zeer geëngageerd en gebruikt zijn keuken als een activistisch statement. Zijn gerechten zijn protestspandoeken en pleiten voor meer duurzaamheid en meer respect voor de natuur. Hij kookt volledig plantaardig en doet dingen die hem als pionier en voorvechter van zijn gedachtegoed uniek maken. Hier geen afkooksels van recepten van collega’s maar originele persoonlijke gerechten die inzicht en perspectief bieden. Onze chef van het jaar is daarom iemand die je meeneemt in een verhaal, in een revolte, we zijn er dan ook van overtuigd dat dit voor hem geen eindstation is, maar een begin. Hartelijk gefeliciteerd, Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen.

 

2.        Jonge Chef van het Jaar 2024

Wouter Kik
Codium in Goes

 

Een jonge topchef is een chef die uitzonderlijk vroeg een eigen stijl en vormentaal ontwikkelt en daarin gelooft en deze verder uitbouwt. Bovendien vindt deze man dat hij niet moeders mooiste is en hij wou goed leren koken om de vrouwen toch iets te kunnen bieden want de liefde van de vrouw gaat door de maag. Het runnen van een eigen restaurant helpt daarbij, en deze stap zette deze jonge wolf dan ook samen met een bevriende sommelier in 2019. Sinds de opening wordt dit restaurant gelauwerd en vallen de verfijnde lichte maar smaakvolle gerechten op die de keuken de zaal instuurt. Zeeland, Plato en schoonheid zijn Wouters Muses, onze Jonge topchef is Wouter Kik van Codium in Goes.

 

3.        Gastheer van het Jaar 2024

Marco Westra
Hemel & Aarde in Utrecht

 

Een functie als gastheer of gastvrouw wordt dikwijls onderschat. Wij vinden het heerlijk om iemand bezig te zien die één is met de kunst van gastvrijheid, iemand die alles gezien heeft, en die alles in de zaal met natuurlijke flair onder controle heeft. Dit jaar bekronen we iemand die de liefde voor de horeca ingegeven kreeg via zijn vader. Hij ging naar de hotelschool maar de vonk sloeg pas echt over toen hij professionals bezig zag tijdens een stage in Librije’s Zusje, het huidige Spectrum. Daar voelde hij de passie en gedrevenheid van zijn collega’s. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het topsegment in Nederland. Gefeliciteerd, Marco Westra, maître D bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht. 

  

4.        Sommelier van het Jaar 2024

Job Seuren
Zoldering in Amsterdam

 

Een sommelier heeft een zeer belangrijke taak, enerzijds zorgt hij mee voor een onderscheidende beleving, anderzijds staat hij mee in voor de wijnen die deel uitmaken van het verdienmodel. Om een beleving te bieden, moet hij een extreem goede communicator zijn, maar discreet kunnen blijven, en voor storytelling zorgen zonder zich op te dringen. Als inkoper moet hij goed weten wat hij in het restaurant het best kan schenken, en dit zowel qua smaakprofiel als qua budget. Onze Sommelier van het Jaar weet dit als geen ander in evenwicht te houden. Bovendien communiceert hij opiniërend in diverse columns en is hij zeer actief in het opleiden en begeleiden van beginnende sommeliers, ongeacht hun leeftijd. Onze Sommelier van het Jaar is niemand minder dan Job Seuren van restaurant Zoldering in Amsterdam.

 

5.        Wijnkaart van het Jaar 2024

Vineum in Rotterdam

 

Een rijke wijnkaart samenstellen is een bijzonder dynamisch gegeven ook al associëren veel mensen een wijnkelder met een statische situatie waar flessen roerloos liggen te rusten. Een prima wijnkaart vraagt in een restaurant veel deskundige aandacht en zorg omdat de wijde wijnwereld net zoals de natuur voortdurend in beweging is. Een boeiende wijnkaart prikkelt door zijn diepgang waar zorgvuldige, jarenlang gerijpte wijnen op hun hoogtepunt hun fijnste nuances en bijzonderste geheimen prijsgeven. Onze Wijnkaart van het Jaar voldoet aan al die verwachtingen en omvat bovendien een zeer breed aanbod aan relevante referenties die sommeliers vaak per glas schenken. Dit restaurant windt er met zijn Latijnse naam voor wijngaard geen doekjes om dat wijn een cruciale rol toebedeeld krijgt in de restaurantbeleving. Onze award van Wijnkaart van het Jaar gaat naar restaurant Vineum in Rotterdam. Gefeliciteerd!

 

6.        Prijs-Plezier van het Jaar 2024

Café de Klepel in Amsterdam

 

Voor de Prijs Plezier trofee zijn we aanbeland in het hart van de Jordaan. In een oud pand dat de sfeer van een gezellig Amsterdams café combineert met de knusheid van een Parijse bistro. Altijd druk en levendig met een zeer vriendelijke, kundige en vlotte bediening. Het hele zaalteam kan aan tafel de zeer uitgebreide compleet Franse wijnkaart met een dertigtal referenties per glas perfect toelichten en duiden, wat het plezier nog meer versterkt. En dan is er uiteraard nog het keukenrepertoire. Met voorop hoogwaardige charcuterie en gerechten die een balans bieden met verrassende en spannende smaakcombinaties naast traditionele elementen. De zacht geprijsde menukaart zorgt op die manier voor een uitnodigende keuze waarbij het keukenteam culinaire meerwaardezoekers op hun wenken bedient. Denk aan krokant gebakken coquilles met smeuïge bloedworst, gefrituurde polenta en de weelderige smaken van truffel en beurre blanc. Of aan verrukkelijke frangipane met sappige peer, blauwe bessencoulis en romig vanille- ijs afgewerkt met gezouten karamel. De Prijs Plezier award overhandigen we met een brede glimlach aan het team van Café de Klepel.

7.        Terras van het Jaar 2024

De Bloemenbeek in De Lutte

 

Het Terras van het Jaar vinden we dit keer niet ver van de Duitse grens. Op een domein verrijkt met een Engels aandoend landhuis dat al meer dan een halve eeuw een sfeervol en, naar de eigen woorden van de hoteliersfamilie, een bewust nonchalant chique hotel herbergt. Allure en historie vormen net als het zicht op het adembenemende Twentse Coulisselandschap de achtergrond voor de setting van dit terras waar het Nederlands elftal net als vele andere topsporters graag neerstrijkt. Aankondigend tromgeroffel is inmiddels overbodig geworden, want iedereen heeft het vast wel begrepen dat we De Bloemenbeek in het Dinkeldal in de Lutte van de hoteliersfamilie onder leiding van Raymond Strikker graag met de titel Terras van het Jaar vereren. 

 

8.        Ambachtsman van het Jaar 2024

Michel van der Kroft
’t Nonnetje in Harderwijk

 

Wanneer je alle moderne middelen in de keuken ter beschikking hebt maar je als chef toch blijft gaan voor klassieke technieken dan ben je een ambachtsman. Eten bij dit soort chefs is meestal een verademing, een gevoel van nostalgie. Je smaakgeheugen gaat in rood alarm en dat is fijn. Dit jaar zijn we bijzonder trots op de drager van deze titel. Het is een chef die inspiratie zoekt in de liefde voor zijn vrouw, in de reële interesse in haar cultuur en die daarmee echt sublieme gerechten neerzet. Dit alles met heel veel gevoel voor traditie. Hij creëert signaturen onder de vorm van terrines en patés. Hij is tevens een chef die zijn jongere team inspireert en hen de kans geeft om te leren. Vooral dat één van de geheime ingrediënten om een goed gerecht te maken tijd is. Onze Ambachtsman van het Jaar is Michel van der Kroft, chef van ’t Nonnetje in Harderwijk.

  

9.        Aziatisch restaurant van het Jaar 2024

Morikawa in Den Haag

 

Onze Aziatisch restaurant van het Jaar is een compromisloos restaurant. Hier doen ze iets unieks en zorgt eten voor een eindeloos subtiele en unieke ervaring. Uitzonderlijk vakmanschap en beheersing is de norm. In dit huiskamerrestaurant in de Haagse archipelbuurt doet men sinds 2009 iets wat in Nederland exclusief is. De chef komt uit een restaurantfamilie uit Osaka en werkte sinds 1992 in diverse klassieke restaurants in Osaka en Nederland. In Den Haag serveert hij de uiterst traditionele Battera-sushi uit Osaka, een lang vervlogen kunst die nog slechts door een handvol mensen gemaakt wordt. Uiteraard kunnen we bij hem ook klassieke Japanse sushi eten en wel op erg hoog niveau. Onze chef van het Aziatisch restaurant van het Jaar is Yasunari Morikawa van Sushi Morikawa in Den Haag. Omedetō Morikawa-san.

 

10.  Groenterestaurant van het jaar 2024

Flore in Amsterdam 

 

Met zicht op gracht en Munttoren en slechts elf tafeltjes is dit restaurant in hartje Amsterdam op zich al bijzonder. In een decor passend voor een Hitchkock film levert het keukenteam een heel bijzondere prestatie. Zonder zuivel en met enkel welbewust gekozen seizoensproducten brengen ze volgens hun eigen ‘conscious fine dining’ gedachtegoed een keuken die gericht is op lokale groenten en producten van duurzame origine. Het contrast met de rondom aanwezige luxe in dit hoofdstedelijk gracieuze hotel kan niet groter zijn. In deze omgeving wisselt het aanbod met naast een botanisch menu ook een groentemenu met vis, gevogelte en wild. Ons groenterestaurant van het jaar vinden we in Hotel de l’Europe met de Limburgse chef Bas van Kranen aan het roer van restaurant Flore om creatief, origineel én toekomstgericht de weg te tonen hoe smaakvol groenten bereid kunnen worden.

 

11.  Bistronoom van Jaar 2024

Troef in Amsterdam

 

Sommige chefs en ondernemers zijn baanbrekend en inspireren vele jonge chefs en restaurateurs door hun manier van werken. Zo ook deze vier talenten (Niels Leijssenaar, Roderick Kunst, Willem Alberts en Raymond Plat) die het vak leerden in topzaken om dan hun eigen versie op het publiek los te laten. Bistronomie is een stijl van uit eten gaan die echt aan belangrijkheid wint. Meer en meer mensen kiezen voor veel aandacht in het bord en minder decor. Deze sfeervolle zaak past dan ook perfect in dit plaatje en met hun ruime à la carte bieden ze de gast veel keuze. Van harte gefeliciteerd restaurant Troef met de titel Bistronoom van het Jaar.

 

12.  Ontdekking van het Jaar 2024

Holsterhof in Posterholt

 

Sommige restaurants blijven onder de radar totdat ze ineens ontdekt worden en een enorme positieve indruk nalaten. Zoals in de rustige, groene omgeving van Midden-Limburg, waar vroeger een boerenbedrijf was gevestigd en al meer dan dertig jaar gasten op een kampeerboerderij genietend van de omgeving en gastvrijheid tot rust komen. Op die plek groeide Lissa ten Berge op. Ze is eigenlijk fysiotherapeute maar koos toch om in de voetsporen van haar ouders te stappen en zorgt voor een hartelijke ontvangst terwijl partner Kaj Landman aan het fornuis een moderne Franse keuken voert. Deze gepassioneerde jonge ondernemers staan samen garant voor een warm onthaal en brengen verfijnde gerechten met weinig ingrediënten, veel smaak en diepgang, en met een gevoelig oog voor passende details. Onze Ontdekking van het Jaar vinden we in het kerkdorp Posterholt. Proficiat restaurant Holsterhof.

 

13.  Cocktailbar van het Jaar 2024

The Rumah in Rotterdam

 

Voor de Cocktailbar van het Jaar 2024 zijn we terug in Rotterdam. Aan de Oude Binnenweg opende in december 2019 The Rumah. De intieme cocktailpub heeft onbetwist het leukste, meest diverse en beste barteam van Nederland. Naast al hun grappen staan gelauwerde cocktailmannen Daryl Lieuw-On en Edward Nijhoff en team garant voor de hoogste kwaliteit cocktails en service in ‘hun’ cocktailhuiskamer. Bij The Rumah drink je vooral suikerrietdistillaten rum en cachaça, en naast creatieve- en klassieke cocktails proef je hier de mooiste rum uit alle hoeken van de wereld. Bestel hier vooral de W.T.F. (What The Funk), een fruitige en funky smaakexplosie met een gebalanceerde blend van Jamaicaanse rum, guava, limoen en bitters. The Rumah maakt eigenlijk ‘comfort cocktails’: drankjes die instant troost bieden en altijd uitnodigen tot het volgende glas. Dat kunnen cocktails zijn die bol staan van de rum, maar dat kan net zo goed een alcoholvrije ‘Empyreal G’ zijn. Rake smaken vol Caribische, Aziatische en mediterrane invloeden – perfect in balans en altijd geserveerd met een gulle glimlach. Daarom is deze Rotterdamse parel Gault&Millau Cocktailbar van het Jaar 2024.

 

14.  Hoogste Nieuwkomer van het Jaar 2024

Inter Scaldes in Kruiningen

 

De naam van de Hoogste Nieuwkomer van het Jaar stond zeker niet in de sterren geschreven. De verwachtingen waren uiteraard wel hoog. Wie een iconisch restaurant mag overnemen, kan maar best een aantal adelbrieven voorleggen. Aan die voorwaarde werd ruim voldaan. En dan is er nog de uitdaging om aan het etablissement een nieuwe, eigen swing te geven zonder dat het oorspronkelijk karakter verloren gaat of aan de eigenheid ervan te zeer wordt geraakt. Een oefening of beter een uitdaging waar niet meteen draaiboeken voor beschikbaar zijn omdat zulke operaties even zeldzaam als uniek zijn. Onze Hoogste Nieuwkomer van het Jaar zorgde voor een eigentijdse make-over met respect voor het verleden en zicht op de toekomst. Gefeliciteerd Jeroen en Sanne Achtien als nieuwe mede-eigenaars van Inter Scaldes, met jullie drie koksmutsen en met de titel van Hoogste Nieuwkomer van het Jaar.

 

15.  Lifetime Achievement Award

Noël Vanwittenbergh

 

Een Lifetime Achievement Award hoeft niet altijd een chef te zijn. Wel liefst een reus in het vak. Zoals deze import vanuit België die zich professioneel vestigde in Nederland met passages bij restaurant Vermeer, restaurant De Goudsbloem het toenmalige Café Roux  in hotel The Grand en op dit moment nog in restaurant Ciel Bleu van het Okura Hotel. Hij werd een echte mentor voor jonge mensen die hij nog steeds graag de knepen van het vak leert. Zijn proefvermogen is legendarisch. Zijn gewonnen prijzen en behaalde onderscheidingen zijn ontelbaar. Hij is een veteraan die blijkbaar niet mag stoppen met zijn werk. We zijn ook nog steeds heel blij wanneer we hem zien als we in het restaurant zitten. Want deze man heeft een onuitwisbare indruk nagelaten op de sommeliers in Nederland. Onze Lifetime Achievement Award is dan ook van harte gegund aan Noël Vanwittenbergh. Gefeliciteerd!

 

16.  Dessert van het Jaar 2024

Rodrigo Silva van Restaurant  ARCA in Amsterdam

 

Een dessert is zeer dikwijls letterlijk en figuurlijk de kers op de taart. Het Dessert van het Jaar kiezen is dan ook altijd een heel erg moeilijke en lastige taak. Wij gingen voor een dessert dat opviel door zijn originele samenstelling. Zo eentje waarvan je denkt dat is erop of eronder! Toen we de ingrediënten lazen, dachten we dat het onmogelijk was om hier iets mee te maken dat de naam dessert waardig was, maar niets was minder waar. We kregen een spannende creatie van pindakaas, bloemkool, witte chocolade en groene curry vermomd als ijs. Dit alles kwam als een taartje. Deze verbluffende creatie komt van de hand van Rodrigo Silva, chef in restaurant ARCA in Amsterdam. Gefeliciteerd  met jullie Dessert van het Jaar.

 

17.  New Chef on the Block 2024

Nino Willems van Salty Seafood Bar Zwolle

 

Zwolle kende de laatste decennia als stad een sterke culinaire groei. Wie de impuls daartoe gaf, is overbekend. Alleen ontbrak zoals wel vaker in grotere steden in Zwolle een echt visrestaurant. Daar kwam dus recent verandering in door toedoen van onder meer een visser uit Urk die met zijn kotter aan het principe van duurzame visserij voorbeeldig voldoet. Hij kwam in contact met Nino Willems die opgroeide aan de Zeeuwse kust en in De Librije terechtkwam waar hij Aysen Bilal leerde kennen om vervolgens samen een laagdrempelige visbistro in Zwolle te openen met focus op verfijnde en toegankelijke visgerechten. In Salty Seafood Bar vinden we onze New Chef on the Block. Een titel die chef Nino Willems wellicht graag zal delen met partner Aysen én met visser Hendrik Kramer. Gefeliciteerd, … alle drie!

 

 

18.  Best Dutch Chef abroad

Marco Prins
The Chef’s Table at the Brooklyn Fare in New York

 

Hij werkte eerder in Parkheuvel, het Belgische restaurant ’t Zilte – toen noggevestigd in Mol – en bij Sergio Herman in Oud Sluis. Net voor de sluiting van dat laatste restaurant trok hij naar The Big Apple. Hij werkte bij Daniel Humm en vier jaar als sous-chef in Chef’s Table at the Brooklyn Fare. Na een kort verblijf bij ‘no-table restaurant’ Ukiyo keerde hij terug naar Nederland. New York liet hem echter niet los. Eigenaar Moe Issa van The Chef’s Table at Brooklyn Fare vloog naar Rotterdam om deze chef, bekend om zijn scherpe focus en oog voor details, ervan te overtuigen opnieuw de Atlantische Oceaan over te steken. Onze Best Dutch Chef Abroad keerde terug naar zijn eerste liefde. Sinds september van vorig jaar verruilde hij zijn positie als chef-kok in restaurant Grace in Rotterdam voor New York. Onze Best Dutch Chef Abroad is Marco Prins die aldaar naast Max Natmessnig, co-executive chef is van het wereldvermaarde restaurant The Chef’s Table at Brooklyn Fare. Congratulations Marco!

Meer Nieuws

Fotoalbum 100Chefs by Gault&Millau 2024

15 okt 2024

Nierstichting ambassadeur Torben Bouterse met 'Minder zout, meer smaak' campagne

15 okt 2024

In Memoriam Toine Hermsen *1954 - ✝︎2024

4 sep 2024