Het fraaie hotel Karel V is een van de Landmarks in Utrecht. Het herbergt een paar mooie restaurants waarvan Karel 5 het vlaggenschip is. Chef Leon Mazairac toont ambitieuze plannen en kookt begrijpelijk en puur, met zo goed mogelijke producten. Leon Mazairac heeft duidelijk geen grote ingrediëntenlijst nodig om grootse dingen te doen in de keuken. Samen met zijn team zijn ze een beetje de gangmakers van de nouvelle vage die doorheen Utrecht waait. We hebben geen restaurant-in-een-hotel gevoel en dat is nog altijd een pluspunt en een reden dat Karel 5 makkelijk clientèle van buiten de hotelmuren aantrekt. We genieten van een ongewone en zeer geslaagde associatie van uitstekende coquilles met gerookte ham van Veluws hert en daarbij mosselsaus en kleine gesouffleerde aardappel. Kooieend heeft hij met vijfkruidenpoeder perfect op het karkas gebraden en komt met aardpeer, mikan en een vleugje bergamot. Daarnaast sterk geconcentreerde consommé van diezelfde eend met pakchoi en xiao long bao dumpling. Verfijnd ingetogen zoet slot rond geroosterde peer, gekaramelliseerde chocolade en gegrilde pistachenoten.